zaterdag 24 november 2018

Middle England



Middle England – Jonathan Coe

Jonathan Coe laat ons via de personages uit twee eerdere romans (‘The Rotter’s Club’ en ‘The Closed Circle’) kennis maken met een Verenigd Koninkrijk dat afstevent op het EU-referendum. Het verhaal speelt zich af tussen 2010 en 2018.


Voor het continent was het resultaat van dit referendum een beetje vreemd. Hier zien we het resultaat beetje bij beetje aankomen. De auteur lijkt je duiding te geven waarom mensen een bepaalde keuze hebben gemaakt. Voor de ‘achterblijvende’ verbaasde Europeaan is dit boek dus een aanrader hoor.

Benjamin Trotter, één van de hoofdpersonages in de andere romans, leeft teruggetrokken op het platteland. Zijn voornaamste bezigheid is het mijmerend verwerken van een mislukte liefdesrelatie en het schrijven van een zeer lange roman. Het overlijden van zijn moeder is blijkbaar het kantelmoment. Zijn vader, Colin, blijkt constant aandacht nodig te hebben. Deze stugge man lijkt degene te zijn die ons de vragen en ergernissen weet te duiden die 'brompotten' in het hart van de Engelse samenleving :

“ What I don’t understand is, where it’s going to end? How we can keep going like this. We don’t make anything any more. If we don’t make anything then we’ve got nothing to sell, so how…how are we going to survive?”

Lois heeft het nog steeds moeilijk een tragisch voorval uit de jaren ’70 te verwerken. Haar geliefde kwam op gewelddadige wijze om het leven. Haar huwelijk met Christopher verloopt stroef. Hun dochter Sophie, een universitair docent, lijkt meer geluk te hebben in de liefde.   

De vriend van Benjamin, Doug Anderton, is als journalist een echte ‘armchaired’ observator en criticus van de regering van premier Cameron. Zijn grootste zorg is zijn opgroeiende progressieve dochter. Wanneer hij een relatie krijgt met een parlementslid van de conservatieve partij blijven de verwijten niet achterwege. Dan is er nog Charlie Chappell, oude schoolvriend van Benjamin. Tragisch figuur die tevergeefs aan de kost tracht te komen als clown door allerlei feestjes op te vrolijken.  

Met deze en nog een reeks andere nevenpersonages gaat Coe aan de slag en gebruikt ze dus om de periode voor en na het Britse EU-referendum te omschrijven. Enkele historische gebeurtenissen komen daarbij aan bod. De beschrijving van de openingsceremonie van de olympische spelen van Londen en hoe de auteur dit verwerkt in zijn verhaal is meesterlijk.


”Wat gebeurde er met het land?” De personages vragen het zich bij momenten zelf af. Ik heb in ieder geval kennis gemaakt met een ander land en met een auteur waarvan ik tot op heden nog niets heb gelezen. Schande!  

Je hebt wel wat kennis nodig van de Britse politiek. Een aanrader evenwel.

---

Adieu to old England, adieu
And adieu tos ome hundred of pounds
If the world had been ended when I had been young
My sorrows I’d never have known


(Passage uit een  lied, Audieu to old England, van Shirley Jones. Komt ook ter sprake in deze roman)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten